søndag 21. mars 2010

Syn på forholdet mellom kjønnene.


Synet på kjønn og kjønnsroller har våre mye diskutert opp i gjennom historien. Selvsagt er dette også noe filosofene har interessert seg voldsom i og hatt forskjellige meninger om. I religioner som Kristendommen, Hindusimen og Islam er det ulike syn på hva rolle mannen og kvinnen har. Både hos filosofene og i disse religionene kan man finne likheter, men også store forskjeller i forhold til synet på de to forskjellige kjønnene.

En av filosofene fra antikken som interesserte seg for og hadde meninger om synet på kjønn, var Aristoteles. Aristoteles ble født 384 år f.kr i Makedonia og døde 322 f.kr han ble altså 62 år gammel. Han var elev av Platon og lærer til Aleksander den store. Det Aristoteles mente om kvinnene var at de var som en ufullstendig mann. Bakgrunnen for denne påstanden var at han mente at barna bare arvet av faren sin, og at mora bare var jorda som barnet vokset i, mens faren var selve såmannen. På grunn av denne tanken menter han at kvinene burde ha en underordna posisjon i samfunnet. Samfunnet på hans tid var storsett ening med han i dette.

Immanuel Kant ble født 1724 og døde 1804. Han var en tysk filosof som er blir betraktet som en av de mest betydningsfulle filosofen i moderne tid. Han er blitt mest kjent for sin morallære og etikk som går under navnet "det kategoriske imperativ. Han hadde også meninger om synet på kjønn. Særlig var han fasinert av den kvinnelige Skjønnheten. ”Kvinner handlet ikke ut i fra hva som er rett og galt, men hva som er stygt og vakkert”, hevdet han. De handler med andre ord ut i fra følelser, og ikke prinsipp. På bakgrunn av dette skulle ikke kvinner bli utdanna slik som menn, men heller utvikle følelsene sine og evnen til å dømme ut i fra dem.

Platon ble født 427 f.kr. og døde 347 f.kr. og ble til sammen 80 år gammel. Han var elev av Sokrates og er en av de filosofene som tenkte mye likt om kjønnene. Han mente at hvis det skulle være harmoni i samfunnet måtte det først være harmoni i samfunnsgruppene som var arbeiderne, krigerne og filosofene. Det var først når man var enige innenfor disse gruppene at det kunne bli enighet og harmoni i selve samfunnet. Når det gjelder synet på kvinnenes rolle i samfunnet var Platons tanker moderne. Han mente at også kvinnene hadde og kunne ha en viktige innflytelse og sentrale roller i samfunnet.

Et intervju med religionshistoriker Hanne Nabintu Herland i Dagbladet:
jeg må si at jeg er veldig uenig i Hanne Nabintu Herland om at kvinner må være mer snille med menn og gi menn det de vil ha. Som jeg forsto det var det snakk om og tilferdstille mannen med sex,mat, nikke være grei, en personlig slave som skal gjøre alt for å hygge mannen sin. Jeg mener at mannsdominerte yrker burde jevnes ut med at kvinner også får anledningen til å kunne satse, men også omvendt. Kvinneyrker burde være tilgjengelige for menn også, og det burde i alle fall ikke være et tabu og for eksempel det å være mannlig sykepleier. Jeg syns det er veldig viktig at det blir en jevn balanse i alle yrker, men jeg er totalt uenig i at vi kvinner bare skal være til glede og nytte for menn. Jeg ser ikke det som likestilling.

Likestilling i dagens Norge.
I dagens samfunn er nesten like mange kvinne yrkesaktive som menn. Fra 1970 tallet og frem til i dag har andelen kvinner som arbeider økt voldsomt. Dette har bidratt til at kvinner har blitt mer økonomisk uavhengig. Til tross for at andelen kvinner og menn som arbeider er like stor, viser det seg at menn og kvinner er ulikt knyttet til arbeidsmarkedet. Det gjelder blant annet. i forhold til hvilke yrker man velger. Menn arbeider oftere i privat sektor, jobber mer overtid og har oftere lederposisjoner. Kvinner arbeider oftere i offentlig sektor, gjerne omsorgssektoren, og har oftere lavtlønnsyrker. Kvinner er fremdeles sterkt underrepresentert i lederposisjoner og styreverv, spesielt i privat sektor. Til tross for dette, mener jeg at vi i dag har oppnådd stor grad av likestilling i Norge. Kvinner og menn er fri til å velge utdanning og yrkeskarriere. Det betyr at man på ingen måte ikke skal fokusere på likestilling fremover. Det er nødvendig å ha fokus på og kjempe videre for lik rett til arbeid og lik lønn for samme arbeid. Videre er det nødvendig å høyne lønnsnivået på kvinnedominerte arbeidsplassene. Det gjøres blant annet ved å prøve å rekruttere flere menn til kvinnedominerte yrker.

2 kommentarer:

Mai Lene sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Arne Reidar Hæåk sa...

Du gir en grei oversikt over tankene til Aristoteles og Kant. Når det gjelder Platon, bør du få med hvorfor han kunne godta tilnærmet likestilling. Når du refererer Nabintu Herland, må du skille klarere mellom synspunktene hennes og din holdning til dem. 

Jeg savner en overordnet plan for teksten slik at det blir klart hva det er du vil fram til. Slik teksten er nå, står de ulike delene litt for mye for seg selv.